Škola Mateřská škola Hospříz |
Provozní a stravovací řád školní jídelny |
Změny: aktualizace od 1.9.2020 |
I. Provozní řád ŠJ
vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny
vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 410/2005 Sb. , kterou se stanoví hygienické požadavky na provoz škol, předškolních zařízení a některých školních zařízení
vyhláška MŠMT č. 107/2005 Sb., o školním stravování
Provozní řád, Stravovací řád, Sanitární řád, Pokyny pro pracovnice kuchyně, Pracovní náplně, Pokyny BOZP
b) technologické postupy a normy při přípravě jídla
- norma syrového masa -
- doba od dokončení tepelné úpravy jídla do výdeje
průkazem. Ostatním osobám je do těchto prostor vstup zakázán.
Účelem školního stravování je zabezpečit výživu dětí v době jejich pobytu v MŠ a působit
na vytváření správných výživových, hygienických a společenských návyků.
II. Stravovací řád ŠJ
časový rozvrh výdeje stravy
|
přesnídávka |
oběd |
svačina |
|
8.30 |
11.30 |
14.20 |
Stravné :
strávníci do 6-ti let
přesnídávka 11,- Kč
oběd 20,- Kč
svačina 9,- Kč CELKEM 40,- Kč
strávníci 6-7let
přesnídávka 12,- Kč
oběd 22,- Kč
svačina 11,- Kč CELKEM 45,- Kč
- na účet MŠ 0604205349/0800
Pokud dítěti nelze stravu včas odhlásit ( např. náhlé onemocnění dítěte), může si rodič nebo zák.zástupce pro stravu přijít pouze 1. den této nepřítomnosti a to
v době od 11 - 11.30 hodin. Déle se nesmí jídlo ponechávat a z hygienických důvodů je zlikvidováno.
III. Stravovací řád ŠJ pro dospělé
Na základě vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 137/2004 Sb. je nutné konzumovat jídlo v době oběda okamžitě po jeho vydání. Je nepřípustné jídlo dále skladovat (nelze nechávat na kuchyňkách, v lednici, ve vlastních nádobách atd.). Z toho vyplývá přísný zákaz odnášení jídla z MŠ §25.
IV. Informace o stravování v MŠ
Mateřská škola učí děti správným stravovacím návykům
ovocných a zeleninových salátů, luštěninových salátů a pomazánek,
cereálního pečiva a mléčných výrobků
součástí pitného režimu není mléčný nápoj podávaný k přesnídávce)
pravidla pro tvorbu jídelního lístku
- řídí se platnými vyhláškami
- podmínkou je měsíční plnění „spotřebního koše“
spotřební koš - je evidence jednotlivých složek stravy, aby byla dodržena předepsaná
výživová norma
- jeho plnění zaručuje pestrost a vyváženost stravy
orientační přehled pro dodržení daných pravidel
druh - úprava jídla |
četnost |
Masité |
3x týdně |
Sladké |
1x týdně |
bezmasé nebo polomasité |
1x týdně |
brambory (v různých úpravách) |
2-3x týdně |
rýže, těstoviny ... |
1-2x týdně |
houskový knedlík |
2x měsíčně |
jiné kynuté jídlo (buchty, vdolky ...) |
2x měsíčně |
luštěniny – kaše |
2x měsíčně |
luštěniny – polévka |
2x měsíčně |
filé (jiná podoba ryb) |
2x měsíčně |
mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, sýry) |
1-2x týdně |
ovoce, zelenina |
denně |
mléko (dítě by mělo vypít 0,2 l) |
denně |
smažené jídlo |
1x měsíčně |
|
|
V Hospřízi dne 31.8.2020
Eva Babická Ivana Bočková
vedoucí ŠJ ředitelka MŠ